Ons verhaal

Anna Windorpska van Gebakkerij als klein kind in Polen

Hi, ik ben Anna.
Het gezicht achter Gebakkerij.

Ik kom oorspronkelijk uit Polen, maar vanaf 2008 woon ik in Nederland, in Amersfoort. Samen met mijn man Mark, drie zoontjes, 2 konijnen en 2 cavia’s. Je kan dus zeggen dat ik intussen helemaal ingeburgerd ben 😉.

Bakken vond ik altijd leuk. In Polen is bakken ook iets wat iedereen doet. Zondag zonder taart? Onmogelijk! Onverwachte gasten? Ze verwachten nog steeds dat je "iets lekkers" en zelfgemaakt in de kast hebt.

Mijn moeder maakte altijd Poolse klassiekers, met vertrouwde recepten die mijn oma nog heeft gebruikt. Sommige van mijn mooiste herinneringen zijn van onze familie, met gasten aan tafel, urenlang praten en eten. Goed eten, goede gesprekken, groots genieten – dat gaat nog steeds samen voor mij.

In Polen ben ik opgegroeid in een klein dorpje, op een boerderij. Het was voor mij heel normaal dat als ik zin had in een appel, ik er één ging plukken van een boom. Het meeste fruit en groente aten we uit eigen tuin. Melk van eigen koeien, eieren van eigen kippen.

Nog steeds vind ik eerlijk en puur eten belangrijk - en vooral heel erg lekker!!

Het begon in 2011...

…ik was thuis met mijn net geboren zoontje. Na jaren van snel leven, waar werk en carrière op de absolute nummer 1 stonden, ontdekte ik weer hoe bijzonder kleine momenten zijn. Vooral als je er even bij stil staat en de momenten deelt met mensen van wie je houdt. Automatisch komt daar voor mij goed eten bij, dat maakt van deze momenten echt kleine feestjes.

Ik besefte ook dat ik weinig zin had om verder te blijven werken in een grote bedrijf. Het motiveerde me niet om “de winst met 10% te verhogen” voor anonieme aandeelhouders of CEOs die ik nooit persoonlijk heb ontmoet. Ik wilde met echte mensen werken, die ik met naam en gezicht herkende, en waar ik het gevoel bij had dat ik écht een verschil in hun leven maakte.

Begin 2011 heb ik een fondant taart bij een vriendin gezien. Hij smaakte niet bijzonder, maar was echt een pronkstuk op de tafel. Toen wist ik: dat kan ik beter, en wil ik ook! Ik weet al hoe ik heerlijk kan bakken, nu ga ik ook leren hoe ik het mooi kan decoreren. Het voelde meteen goed, ik wist dat het iets was wat enorm bij mij past, en waar ik mijn werk van wilde maken.

Toen ik mijn baan bij McKinsey heb opgezegd, keken mijn collega's mij met grote ogen aan. Van een carrière in strategisch consulting - met een INSEAD MBA diploma op zak -  naar full time taarten bakken. Dat zie je niet vaak en mijn oude collega's hebben het er nog steeds over 😉.

In november 2011 heb ik Gebakkerij bij de KvK ingeschreven.

Anna Windorpska met haar gezin
Anna Windorpska van Gebakkerij bij start van bedrijf

Van hobby naar echt bedrijf

Aan het begin was mijn doel om 1-2 taartjes per maand te maken. Ik had nog zoveel te leren! En daarnaast was de combi met een baby thuis ook lastig. Maar al snel maakte ik veeeel meer dan 1-2 taartjes per maand! Mensen werden net zo verliefd op de pure smaken als ik was. Het feit dat de gedecoreerde taart dus én mooi én lekker kan zijn maakte dat ik steeds nieuwe aanvragen kreeg!

In 2014 heb ik de beslissing genomen om me volledig op bruiloften te concentreren. Verjaardagstaarten en bruidstaarten combineren, in mijn eentje, dat was niet te doen. Beste beslissing ooit! Daardoor had ik met elke klant echt een persoonlijke gesprek, een klik. Het voelde alsof ik een taart voor vrienden aan het maken was. Dat gaf me echt een enorme voldoening, nog steeds vind ik dit het mooiste onderdeel van mijn werk.

Vanaf 2018 heb ik een team om mij heen en maken we naast bruidstaarten ook sweet tables en taarten voor andere gelegenheden, zoals een verjaardag, een babyshower of een zakelijk event. Ook deze maken we met veel passie en aandacht, want elk feestje verdient onze liefde, of het klein of groot is.

Wat maakt Gebakkerij anders?

Als ik terugkijk, kan ik eerlijk zeggen dat Gebakkerij nooit was geworden wat het is, zonder mijn persoonlijke verhaal.

We staan bekend om onze ongedwongen-chic stijl, geïnspireerd door de natuur. De basis daarvoor is zeker in de bossen en weilanden geboren, waar ik als kind de hele dag rond liep. Daarnaast de liefde voor pure en eerlijke ingrediënten, die ik van huis uit meekreeg. De bijzondere smaakcombinaties, die van ieder moment een klein feestje maken. Dat goed eten en liefde met elkaar verbonden zijn, heb ik geleerd door de befaamde Poolse gastvrijheid.

Maar ook mijn perfectionisme, waarbij ik alles tot de kleinste details goed wil hebben, waarbij ik altijd op zoek ben naar verbetering. Dit perfectionisme heb ik te danken aan de cultuur van McKinsey, het strategisch consulting bedrijf waar ik werkte. Ik heb een hele duidelijke visie over wat voor bedrijf ik aan het bouwen ben. Daarnaast heb ik de kennis om de wensen van mijn klanten écht goed te kunnen begrijpen tijdens onze gesprekken. Ik begrijp ze niet alleen goed, ik weet ook hoe ik ze kan vertalen naar dé taart die mijn klanten voor ogen hebben.

En zoals in ieder succesvol bedrijf – onafhankelijk van de branche – hebben de bereidheid om hard te werken en nooit op te geven mij door de moeilijkste periodes geholpen. Want reken maar dat die periodes er ook zijn geweest. Dat doorzettingsvermogen zit niet alleen in mijn aard, ik heb ook prachtige voorbeelden gehad van mijn ouders en de cultuur binnen McKinsey. En ook in de “makkelijke” periodes helpt het enorm om nog “even vol te houden” en een paar uurtjes extra door te werken zodat die taart van jullie ook echt de allermooiste wordt die we ooit hebben gemaakt 😉.

Anna Windorpska styled een sweet table op een bruiloft