Recepten

Vanille panna cotta met frambozen coulis

SONY DSC

Vandaag een van mijn favoriete desert recepten. Panna cotta is snel, makkelijk, super lekker en het ziet er indrukwekkend uit met mijn presentatie trucjes!

Panna cotta is een heerlijk Italiaans dessert, wat letterlijk “gekookte room” betekent. En dat is ook precies wat het is, want panna cotta bestaat voor het overgrote deel uit room. Andere basisingredienten zijn melk, suiker en gelatine. Panna cotta wordt koud geserveerd (het hoort bij de semi freddo dessert familie), vaak met verse bessen, karamel, chocoladesaus of fruit coulis.

Ik vind panna cotta een perfecte dinnerparty dessert. Het kan 24 uur van tevoren voorbereid worden (je kunt dus gezellig aan de tafel met je gasten zitten, in plaats van in de keuken), het is makkelijk en snel te maken, en het ziet er prachtig op de bord uit!

De originele panna cotta is vanille van smaak, met jelly-achtig structuur (maar iets minder stevig, meer “dronken”), met glad textuur (met weinig lucht in de custard). Maar hierop kan uiteraard naar hartenlust worden gevarieerd.
• Smaak – in plaats van vanille stokje kun je instant coffee, cacao poeder of groene thee blaadjes gebruiken. Je kunt ook chocolade (witte of bittere) in plaats van (deel van) suiker gebruiken. Melk/ slagroom kun je met kokosmelk/ -slagroom vervangen voor een heerlijk kokos smaak.
• Light/ minder calorieën –vervang deel van de slagroom in de basisrecept met gewone melk, yoghurt of karnemelk. Let op: yoghurt en karnemelk gaan een specifieke smaak aan je panna cotta geven!
• Luchtiger textuur – warm het gebruikte room niet op, maar klop het en voeg in de (chilled) gelatine liquid toe. Of vervang melk met ricotta kaas.

Ingredienten panna cotta voor 4-6 personen:
• 250 ml slagroom
• 250 ml volle melk
• 1 vanillestokje (of 2 tsp echte vanille extract)
• 80 g suiker
• 3 blaadjes witte gelatine
• 1 tbs rum (optioneel)

Bereiden:
• Schenk de slagroom en melk in een steelpan, voeg suiker en vanille merg toe. Roerend verwarm tot de suiker opgelost is. Voeg rum toe, en breng bijna tegen de kook aan. Zet het snel van het vuur af.
• Week ondertussen de gelatine een paar minuten in koud water (totdat het zacht is), knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost.
• Verdeel de vanilleroom over 4 vormpjes van 125ml (of 6 kleinere). Zet minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast, of hele nacht.
• Om de panna cotta makkelijker uit de vormpjes te krijgen, kun je ze eerst voor 2-3 seconden in een ondiepe schaaltje met het heet water doen (net lang genoeg dat de buitenkant begint te smelten). Stort de panna cotta’s op de borden. Serveer ze zo of met fruit van het seizoen. Mijn favoriete manier van serveren is met verse frambozen coulis en een paar blaadjes verse munt.

Frambozen coulis
In een pan doe 1 kop verse frambozen (kunnen ook diepvries frambozen zijn), 3 tbs suiker en 2 tbs water. Warm het op totdat de suiker opgelost is en frambozen zacht worden. Zet van het vuur af en mix (met een blender of een staafmixer). Voor een “chique” coulis kun je het ook door een sieve doen, zodat de coulis geen zaadjes meer geeft (ik sla dit stap meestal over, ik vind het niet erg een paar zaadjes in mijn coulis).
Ik vind het het lekkerst als mijn panna cotta goed gekoeld is, frambozen coulis net warm, en munt blaadje vers geplukt uit je moestuin…

Veel plezier!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.