How to

Fondant of crème?

Fondant vs creme

Fondant en marsepein zijn de meest populaire opties voor de “buitenkant” van bruidstaarten. Maar zeker niet de enige! De laatste jaren kwam ook de Amerikaanse trend naar Nederland om bruidstaarten met crème, en dus zonder fondant, te bekleden en decoreren. Voor jullie hierin een keuze maken, is het handig om te weten wat het verschil is tussen deze twee opties.

 

Fondant

Fondant is een suikerpasta. Het bestaat uit suiker, glucosestroop, een beetje olie en een aantal e-nummers. Fondant wordt dun uitgerold, en strak op een taart gezet. De meeste taarten op trouwblogs, pinterest, trouwmagazines zijn bekleed en gedecoreerd met fondant. Fondant is heel flexibel en veelzijdig waardoor (bijna) alle ontwerpen mogelijk zijn, inclusief prachtige details zoals kant, suikerbloemen en ruffles. Fondant geeft een taart een strakke look, waardoor het ideaal is voor elegante, chique stijl bruidstaarten.

Fondant heeft een slechte reputatie gekregen. Je hoort vaak dat het te zoet is of plakkerig voelt. Dat heeft te maken met de kwaliteit fondant die gebruikt wordt en met de techniek van uitrollen en bekleden. Bij Gebakkerij gebruiken we Satin Ice fondant, de lekkerste fondant die we konden vinden (en we hebben bijna alle merken in Nederland uitgeprobeerd…). Om de taart te bekleden, rollen we fondant heel dun uit. Dat zorgt ervoor dat de taart niet te zoet is, en dat het een plezierig mondgevoel heeft (het “rubber” gevoel komt vaak door een te dikke laag fondant op de taart).

Het “zusje” van fondant is marsepein, ook regelmatig gebruikt om bruidstaarten mee te bekleden en decoreren. Marsepein is ook voornamelijk gemaakt van suiker, maar bevat ook amandelen. Bij Gebakkerij hebben we een sterke voorkeur voor fondant.
– Door de amandelen is marsepein niet geschikt voor mensen met noten allergie.
– Amandelen maken marsepein vet, waardoor de taart een vettig glimmend laagje krijgt, dat er minder chic uit ziet.
– Vergeleken met fondant is marsepein korreliger (weer door de amandelen), waardoor de taart nooit helemaal glad en strak wordt.
– Amandelen maken de kleur van marsepein blank (in tegenstelling tot witte fondant), waardoor het geen optie is als de bruidstaart echt wit moet zijn, en problematisch als de bruidstaart in pasteltinten moet komen.

SCmvg-9_kleinerBruidstaart: Gebakkerij. Photo: Moniek van Gils Fotografie

 

Crème (botercrème)

Een nieuwe trend uit Amerika is een crème bruidstaart, dus zonder laagje fondant. Het is een perfecte afwerking voor taarten in rustieke of vintage stijl, met een textuur aan de buitenkant. Vaak kosten crème bruidstaarten minder dan fondant bruidstaarten, ze kunnen dus ook een goed alternatief zijn als jullie budget beperkt is. Veel mensen vinden de smaak van een crème minder zoet en daarom lekkerder dan fondant – maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijk!

12138382_545023612312499_9119219310113120855_o

Bruidstaarten: Gebakkerij. Photo: Blik en Bloos Fotografie

 

Dus – fondant of crème?

Nu je weet wat het verschil is tussen de twee, denk aan:

  • Smaak: vind je crème of fondant lekkerder?
  • Ontwerp: heb je fondant nodig voor je droombruidstaart? Of werkt het ontwerp juist beter met crème? (tip: vraag je bruidstaartspecialist om advies)
  • Budget: heb je een beperkt budget? Kost crème bruidstaart minder bij jouw bruidstaartspecialist?

 

Laat je ons weten wat jullie hebben gekozen voor jullie bruidstaart?

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.