Tips en trucs

Hoe kies je een perfect taartplateau?

josmariet1073

Om jullie bruidstaart echt af te maken is een passend taartplateau onmisbaar. Maar hoe kies je er een? Wat is belangrijk? Welke kleur past het best bij het ontwerp van jullie taart? Hoe weet je zeker dat jullie bruidstaart stabiel op het plateau staat en niet omvalt tijdens het aansnijden?

Gebakkerij heeft een enorme passie om het plaatje rond jullie bruidstaart compleet te maken. Het taartplateau is, volgens ons, het belangrijkste element (na de bruidstaart zelf, natuurlijk!). Met plezier delen we met jullie alles wat we in de afgelopen jaren over taartplateaus hebben geleerd.

 

Waarom heb ik een taartplateau nodig?

Een taartplateau is dé manier om jullie gasten ooh-en-aah over jullie bruidstaart te laten zeggen. Jullie hebben veel tijd (en geld) gestopt in jullie droombruidstaart en het zou zo zonde zijn als hij zomaar op tafel wordt gezet.

Het juiste taartplateau maakt de taart helemaal af, net als de prachtige pumps bij je mooiste jurk. Het plateau voegt hoogte en elegantie toe. Het tovert zelfs een simpele bruidstaart om in een blikvanger!

Bruidstaart: Gebakkerij. Photo: Jasmijn Brusse Fotografie

WIST JE DAT?
Dankzij een taartplateau op een voetje lijkt zelfs een kleine bruidstaart groot. Als jullie een beperkt budget hebben, is dat de beste manier om toch een “wow factor” bruidstaart te presenteren.

Terug naar boven

 

Hoe groot moet het taartplateau zijn?

Het is het best om een taartplateau te kiezen dat net zo groot – of een stukje groter – is als de onderste laag van de bruidstaart. Voor het mooiste resultaat vraag je de bruidstaartspecialist of het cake bord (drum) – waar de taart op staat – dezelfde doorsnede kan hebben als de onderste laag.

Als het ontwerp van de bruidstaart strak en simpel is, met niet al teveel decoraties, is het mooist om een taartplateau te kiezen dat net zo groot is als de onderste laag van de bruidstaart. Zo creëer je een naadloze overgang tussen de taart en het plateau. Als de bruidstaart veel decoratie heeft, vooral op de onderste laag, kies je voor een taartplateau dat een stukje groter is dan de onderste laag – zo creëer je een ruimte waar de decoratie (bloemen, ruffles etc.) op kunnen zitten.

We adviseren om nooit een taartplateau te gebruiken dat kleiner is dan de onderste laag van de bruidstaart, zodat jullie taart zo stabiel mogelijk staat. Het is niet alleen maar veiliger voor de taart, maar maakt ook dat jullie zorgeloos kunnen genieten van het aansnijdmoment!

Mochten jullie nog meer vragen hebben over de beste maat van jullie taartplateau, stel ze gerust in het commentaar hieronder – of vraag jullie bruidstaartspecialist om advies.

Bruidstaart: Gebakkerij. Photo: Sanne Popijus Fotografie

EXTRA TIP
Als jullie een taart plateau kiezen, is het best om een taartplateau te kiezen met een platte bovenkant (dus zonder rand, maar ook zonder een “dip” in het midden), zodat het optimaal de taart ondersteunt.

Terug naar boven

 

Welke kleur taart plateau past bij mijn taart?

Bij het kiezen van het taartplateau hebben jullie nog een kans om jullie themakleur terug te laten komen. Je kunt het ook gebruiken om een van de kleuren van jullie bruidstaart extra eruit te laten springen of gewoon een kleur toe te voegen aan een taart met een simpel ontwerp.

Een bijzondere kleur taart plateau, zoals zwart of goud, voegt een wow-factor toe aan het hele taartontwerp. Je kunt ook een neutrale pastel kleur kiezen, zoals licht roze of mint groen om extra hoogte te creëren voor de taart. Bij twijfel is een wit taart plateau een klassieke keuze dat bij elk bruidstaartontwerp past.

Beschouw het taartplateau als een onderdeel van het hele ontwerp van de bruidstaart. Wees ook niet bang om een risico te nemen, zolang het in het concept past. Zo krijg je het mooiste – en vaak meest bijzondere – resultaat.

Mochten jullie twijfels hebben over het kiezen van de juiste kleur van het taart plateau, laat het ons weten in het commentaar hieronder. We helpen je graag!

Bruidstaarten: Gebakkerij. Photo: Rianne Fotografie

Terug naar boven

 

Ik heb een grote bruidstaart. Is hij niet te zwaar voor een taartplateau?

Dat hangt volledig af van de soort en kwaliteit van het taartplateau. Voor je de bruidstaart op een taartplateau zet, wil je natuurlijk zeker weten dat deze het gewicht van jullie bruidstaart kan dragen.

Maar hoe weet je dat?

Je kunt het zelf testen. Hier bij Gebakkerij zetten we twee emmers fondant op elk nieuw taartplateau. Als het niet instort, zit het goed. Die twee emmers wegen 20 kg, de meeste bruidstaarten zijn minder dan 10 kg, dus houden we een ruime marge aan. Ik neem aan dat jullie geen twee grote emmers fondant thuis hebben liggen, maar een stapel (zware) boeken werkt net zo goed.

Is jullie bruidstaart heel groot (5 lagen of meer), dan is het verstandig om een verhoging te gebruiken in plaats van een taartplateau op een voetje – of een speciaal taartplateau op een voetje voor de allergrootste bruidstaarten. Bij Gebakkerij kunnen jullie prachtige taartplateaus van Sarah’s Stands huren, die speciaal ontworpen zijn om het gewicht van de grote bruidstaarten te dragen (tot wel 50 kg!)

Bruidstaart: Gebakkerij. Photo: Elisabeth van Lent Photography

Terug naar boven

 

Wat is een cake bord en een cake drum?

Een cake bord is een dik karton waar een enkele laag taart op zit. Het maakt optillen, verplaatsten en stapelen van de bruidstaart mogelijk. Een dik cake bord, waar de hele bruidstaart op zit, noemen we een cake drum.

Een cake drum is een iets dikkere (ong. 1 cm) en stevige bodem voor onder jullie bruidstaart. De cake drum maakt het verplaatsten van de hele bruidstaart mogelijk, waardoor de bruidstaart deels of helemaal gestapeld vervoerd kan worden.

De cake drum is vaak iets groter dan de onderste laag van de bruidstaart. Het is mogelijk (en vaak het mooist) dat de cake drum dezelfde doorsnede heeft als de onderste laag van de bruidstaart.

Wij adviseren bruidsparen om een taartplateau te gebruiken met dezelfde doorsnede als het cake bord (drum). Als je niet weet hoe groot het cake bord (drum) onder jullie bruidstaart wordt, vraag dit aan jullie bruidstaartspecialist.

Terug naar boven

 

Waar vind ik een perfect taartplateau voor mijn bruidstaart?

Een taart plateau kun je kopen of huren. Een taart plateau zelf kopen geeft jullie de mogelijkheid om een perfect taart plateau te vinden voor jullie taart. En hoe leuk is het om ook jullie 1e jubileum taartje (of een verjaardagstaartje of…) op jullie bruidstaart taart plateau te serveren. Er zijn tegenwoordig veel ontzettend leuke (online) winkels in Nederlands die taart plateaus verkopen. Een paar van onze favorieten zijn: WeddingDecoSweet Food StylingDille en Kamille.

Vaak kun je een taartplateau huren bij jullie bruidstaartspecialist. Het is voordeliger dan zelf een taartplateau te kopen. Je weet ook zeker dat het plateau bij jullie bruidstaart past. Een nadeel is dat de keuze aan taartplateaus die te huur zijn vaak klein is.

EXTRA TIP
Bij Gebakkerij hebben jullie het beste van twee werelden, een brede keuze en voordeliger dan zelf kopen.

Terug naar boven

 


Sweet table: Gebakkerij. Photo: Maarten Thiebou

***

Ik hoop dat deze blog al jullie taartplateau vragen heeft beantwoord. Mochten jullie toch nog vragen hebben, stel ze gerust via het commentaar hieronder.

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.