Tips en trucs

Hoe snij je het eerste stukje van jullie bruidstaart aan?

26-07-2015-styled shoot-Odizafotografie187

Het snijden van het eerste stukje van jullie bruidstaart is een van vele tradities die jullie gevraagd worden om uit te voeren op jullie trouwdag. Het is belangrijk om te weten hoe jullie het op de “juiste” manier moeten doen. Niet alleen wordt deze ceremonie leuker en minder stressvol (met alle gasten die aandachtig naar jullie kijken, en alle camera’s die klaar staan), ook de herinneringen en de foto’s die er gemaakt worden, zullen veel mooier zijn.

Een beetje geschiedenis…

Het samen aansnijden van de bruidstaart is eigenlijk een traditie die uit nood geboren is. Lang geleden werden bruidstaarten van simpele taartjes opeens grote, meerlaagse creaties, bedekt met een dikke laag hard glazuur. Het was bijna onmogelijk voor de bruid om er alleen een stukje voor zichzelf uit te snijden. Toen werd de nieuwe man erbij gehaald, met extra spieren, om te helpen bij het snijden. Gelukkig zijn de bruidstaarten van tegenwoordig veel makkelijker te snijden, en de spieren van de man zijn niet meer nodig, maar deze mooie traditie blijft.


Foto: Sanne Popijus Fotografie

Wat heb je nodig op de taart tafel?

Om het eerste stukje bruidstaart aan te kunnen snijden heb je dit nodig:

  • Bruidstaart
  • Taartschep en mes
  • Twee taart vorkjes
  • Dessert bord
  • Servet

EXTRA TIP
Een taartschep en een mes kunnen een prachtig aandenken aan jullie trouwdag worden. Jullie kunnen het tegenwoordig in een passende stijl kopen, of laten graveren met jullie initialen of trouwdatum. Hoe leuk is het om jullie 1e jubileum taart met dezelfde mes en schep aan te snijden als de echte bruidstaart? Een andere leuke manier is om familieleden te vragen of er misschien mooie erfstukken zijn van een mes en schep.

Foto: We.Capture

Waar moet je staan?

De bruid en bruidegom staan aan de rechterkant van de bruidstaart (linkerkant, als jullie linkshandig zijn). De bruidegom staat net iets achter de bruid. Voor de mooiste foto’s kijken jullie allebei in de camera.

Waarom aan de zijkant van de taart staan, en niet aan de voorkant of de achterkant? Op deze manier staan èn de voorkant van de bruidstaart (de mooiste kant dus!) èn jullie op de foto. Ook voor jullie gasten is het het allerleukst, ze kunnen tegelijkertijd jullie en jullie prachtige bruidstaart bewonderen.

Foto: Arv&Mayk

Welke laag snij je aan?

Jullie instinct is waarschijnlijk om met de top laag te beginnen, maar bij de bruidstaart is het eigenlijk het best om de onderste laag aan te snijden. De top laag is het minst stabiel van alle lagen, en jullie willen toch plezier beleven en je geen zorgen hoeven te maken dat jullie misschien per ongeluk jullie taart laten omvallen…

Willen jullie toch graag de top laag aansnijden? Vraag jullie bruidstaart specialist of dat kan (meestal is het geen probleem met alle bruidstaarten met 3 lagen en minder)

EXTRA TIP
Snij de top laag niet aan. Bewaar het tot de volgende dag, en geniet samen tijdens een champagne brunch in bed…

Foto: Oh Beautiful World

Hoe hou je het mes vast?

De bruid zet haar rechter hand om het mes, dan zet de bruidegom zijn hand om de hand van de bruid. Zo snijden jullie een stukje taart samen.

EXTRA TIP
Vergeet niet om de taart heel langzaam te snijden, zodat er genoeg tijd is voor iedereen om jullie te bewonderen en de mooiste foto’s maken van het moment.

WIST JE
Voor een militaire bruiloft wordt vaak een zwaard gebruikt in plaats van een mes om het eerste stukje te snijden.

Foto: Sanne Popijus Fotografie

Hoe snij je de taart?

Of je nou met de top laag of de onderste laag begint, probeer altijd een “punt” te snijden. Met de top laag is dat geen probleem, maar hoe doe je het met de onderste laag?

Snij een “V” vorm (punt, driehoek), waar de onderste punt van “V” in het midden van de taart zit. Op deze manier hoef je maar twee keer te snijden, en wordt het stukje makkelijker te verwijderen van de taart. Het stukje hoeft niet groot te zijn – jullie hebben letterlijk maar twee hapjes nodig.

De bruidegom neemt een taartschep en probeert het stukje taart los te krijgen (wiebelen helpt). Tegelijkertijd houdt de bruid het mes vast aan de bovenkant van het stukje, en probeert het stukje te sturen naar het bordje.

Foto: Odiza Fotografie

Hoe geef je het aan elkaar?

Er zijn geen vaste regels hoe jullie het eerste stukje aan elkaar moeten geven. De meest populaire manier is met taart vorkjes. Jullie kunnen een stukje taart tegelijkertijd aan elkaar geven, of om de beurt. Als jullie het op een extra ontspannen manier willen doen, kunnen jullie ook handen gebruiken in plaats van vorkjes.

EXTRA TIP
Het is ontzettend lief om nog een paar extra stukjes zelf te snijden en deze aan jullie (schoon)ouders te geven. Dat is een teken van verbinding en een heerlijke manier om respect te tonen aan elkaars families. Er is natuurlijk geen reden om het niet ook aan de grootouders of andere belangrijke familieleden of bijzondere vrienden geven.


Foto: Masha Bakker Photography

En dan…

Nu neemt de locatie de bruidstaart over, zij snijden het en serveren het aan al jullie gasten.

Foto: Lam Plaza

Bonus: Tips voor de mooiste foto’s

Het aansnijden van de bruidstaart is een van de leukste momenten om te fotograferen. Het is goed om de tijd te nemen om te denken wat voor foto’s jullie graag willen hebben. Willen jullie een traditionele geposeerde foto van jullie twee terwijl jullie de bruidstaart aansnijden? Of misschien liever spontane foto’s, reportage stijl? Vinden jullie detailfoto’s belangrijk, bijvoorbeeld een close-up van jullie handen op een mes? Vergeet niet om dat allemaal aan jullie fotograaf door te geven.

Foto: Eppel Fotografie

 

Bonus: Filmpjes op YouTube

Hieronder twee filmpjes, waar jullie “live” kunnen kijken hoe het snijden van de bruidstaart eruitziet.

 

Comments

  1. Marie de Jonge 12 september 2019 Beantwoorden

    Ik vroeg mij laatst ook af wat de beste manier is om een bruidstaart aan te snijden. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook taarten in allerlei verschillende vormen en maten. Toch blijft het er mooi uitzien wanneer je ene perfecte punt snijdt! https://www.bakkerout.nl/webshop/?page=s|/assortiment/taarten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.