Recepten

Het beste recept voor glutenvrije pepernoten

glutenvrije pepernoten bakken

Iedereen die kinderen met coeliakie heeft, weet hoe moeilijk de Sinterklaasperiode kan zijn. Pepernoten (of eigenlijk kruidnoten..) zijn overal, het lievelingskoekje van niet alleen de kinderen. Ze worden gestrooid door de Pieten, in schoentjes gestopt, in de winkel uitgedeeld. Voor de meeste kinderen elke dag een groot feest, alleen jouw kind blijft met lege handen, want “ze zijn niet glutenvrij, schatje..”.

De pijn als alle kinderen op school gezellig samen pepernoten mogen bakken, maar je kind niet mee mag doen. Zelfs aan dezelfde tafel zitten mag niet, want “er zit gluten in”. En dan ga je naar de supermarkt, en zijn de glutenvrije pepernoten alweer uitverkocht…

De afgelopen weken was ik bijna dagelijks glutenvrije pepernoten aan het bakken. Ik heb mezelf beloofd dat ik dit jaar glutenvrije pepernoten ga bakken, die zo lekker zijn dat je niet merkt dat ze zonder gluten zijn. Met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. En het is gelukt!!!!

Deze gaan dit jaar ook naar school, zodat elke kind (inclusief die van mij!) mee kan doen met pepernoten bakken! Sinterklaas is weer voor iedereen 😊

 

Ingrediënten

150 g glutenvrije meel-mix (met ~60% meel vs zetmeel)

3g xanthan gum (alleen als je mix het niet bevat)

2g baksoda (als je mix nog geen rijsmiddel heeft)

2g zout

75g donkere basterdsuiker

100g roomboter, koud en in kleine stukjes

15g speculaaskruiden

2-3 el melk

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom. Meng ze goed en redelijk snel (je wilt niet dat de boter te warm wordt). Is je deeg te droog en komt het nog niet samen, doe dan een beetje melk erbij (zoveel als nodig). Het moet bij elkaar komen, maar geen nat deeg worden!

Doe het deeg in vershoudfolie en in de koelkast voor minimaal 30 minuten (kan ook de hele nacht). Draai bolletjes, ongeveer de maat van een knikker, en zet ze – op de bakplaat – weer in de koelkast. Hoe kouder je bolletjes, hoe groter de kans dat ze de vorm houden in de oven in plaats van “uitlopen”.

Bak ze ~12 min op 175 graden (boven/onder warmte).

Wacht tot ze goed afgekoeld zijn, en smullen maar!

 

Extra info over de ingrediënten

Glutenvrije meel-mix

De meeste van de kant-en-klare meelmixen in Nederland bevatten vooral zetmeel. Dat zorgt ervoor dat de koekjes moeilijk hun vorm krijgen. Meer meel in een mix (in plaats van zetmeel) betekent dat onze gebakjes mooier worden.

Qua soort glutenvrije meel: ik ben een fan van rijstmeel, het heeft de meest neutrale smaak, waardoor de gebakjes niet meteen “glutenvrij” of “gezond” smaken.

Ik gebruik zelf een zelf gemaakte mix van 100g cakemeel van AH en 50g rijstmeel volkoren van Jannusmolen (te koop bij onze natuurwinkel).

Xanthan gum

Misschien niet het meest gezonde ingrediënt, maar we hebben maar een heel klein beetje nodig. Het zorgt voor de magie dat glutenvrije gebakjes de textuur van gebakjes met gluten krijgen (dus niet zo droog en kruimelig, zoals het “traditionele” glutenvrije gebak).

Ik gebruik zelf Peak’s Free From xanthan gum (online te koop).

 

Glutenvrij Sinterklaas bij Gebakkerij

Bij Gebakkerij maken we ook taarten en gebakjes voor Sinterklaas. Zoek je dus iets wat “net even anders” is, qua smaak en uiterlijk, eventueel ook met logo of een foto, kijk snel in onze webshop. Je kunt ons ook vragen naar de mogelijkheden voor glutenvrij gebak.

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.