Sinterklaas

Alles wat je wilde weten over chocoladeletters!

Sinterklaas chocoladeletter

Wist je dat maar liefst 70-80% van de geproduceerde letters de smaak ‘melk’ hebben? En dat de ribbeltjes op de letter ook een doel hebben? En bevat de letter M nou meer calorieën dan de letter I? Dit en meer van de leukste feiten en weetjes hebben we verzameld voor jou.

 

Melkchocolade is de populairste smaak

Jaarlijks kopen de Nederlanders zo’n 22 miljoen chocoladeletters. Zo’n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. (bron: NOS.nl).

M, P en S zijn de meest populaire letters

De M is de meest verkochte chocoladeletter. Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint. Andere reden: er zijn nog steeds genoeg mensen die geloven dat in “M” de meeste chocolade zit. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet (en Papa) zijn populair.

In de jaren 50 werd de letter “J” het meeste verkocht

In jaren 50 waren namen die met “J” begonnen heel populair, zoals Johannes (#1 jongensnaam), Jan (#2 jongensnaam), Jacobus, Johan, Jacob (alle 3 in top 20), Johanna (#2 meisjesnaam) en Jacoba (#12 meisjesnaam).

Sommige fabrikanten maken de letters I, Q, U, X, Y en Z helemaal niet

Letters die weinig voorkomen als beginletter van Nederlandse namen zijn de letters Q, U, X, Y en Z. Om deze reden maken sommige fabrikanten deze letters helemaal niet.

De letter “I” is heel moeilijk om mooi te maken en toch met dezelfde gewicht als bijvoorbeeld “M”. Dat is ook een reden voor sommige fabrikanten om deze letter niet te maken.

Alle letters bevatten evenveel chocolade

Veel mensen denken dat sommige letters meer chocolade bevatten dan andere letters. Dat is vaak niet het geval. De letter Y wordt bijvoorbeeld dikker gemaakt, zodat deze even zwaar is als de letter M. Zo wordt elke letter van het alfabet gemaakt met hetzelfde gewicht.

Grappig weetje: Hema deed een chocoladeletter-onderzoek en daaruit blijkt dat een kwart van de Nederlanders voor de letters M, S en A kiest omdat ze denken dat deze meer chocolade bevatten dan bijvoorbeeld de I.

Chocoladeletter is het meest populaire Sinterklaascadeautje

…want kijk alleen maar rond… iedereen krijgt er minstens een!

Het meest gebruikte lettertype voor de chocoladeletter is Egyptienne

In veel gevallen wordt het lettertype “Egyptienne” (slab serif) gebruikt. Dit lettertype is “zwaar” en robuust, waardoor de letters minder kwetsbaar zijn.

De ribbeltjes op de letter zijn niet alleen decoratief

Veel letters hebben over de lengte ribbels. Dankzij deze ribbels komen de letters makkelijker uit de vorm. Daarnaast maskeren de ribbels beschadigingen op het oppervlak van de letter.

Chocoladeletter moet je NIET in de koelkast bewaren

Chocoladeletters kunt u het beste bewaren in een droge ruimte met een temperatuur rond de 18 graden. Het is een misverstand dat ze bewaard moeten worden in de koelkast. Omdat een koelkast vochtig is, zal dit de letter beïnvloeden. Dit heeft een negatief effect op de geur, het uiterlijk en vooral op de smaak.

***

Bron: nos.nl, margriet.nl, chocolade-paradijs.nl, mamaliefde.nl, logochoc.nl

***

Chocoladeletters bij Gebakkerij

Uiteraard hebben we bij Gebakkerij ook een eigen draai aan de chocoladeletters gegeven. Zoek je dus iets wat “net even anders” is, qua smaak en uiterlijk, eventueel ook met logo of een foto, kijk snel in onze webshop.

 

Comments

  1. Jon hofman 1 december 2022 Beantwoorden

    Halo. Welk merk is hou heitelijk de lekkerste chocolade letter die er te koop is: Droste, Delecata of Verkade? Dank voor uw operechte antwoord! Groetjes , John

    • Gebakkerij 2 december 2022 Beantwoorden

      Hallo John, Bedankt voor je reactie! Maar helaas, hier kan ik je niet helpen. Maar mijn favoriete soort chocolade letter is een roomchocolade, deze kun je kopen bij gespecialiseerde bakkerijen (onder andere Gebakkerij). De merken die je noemt is een "harde" letter, daar hou ik persoonlijk net iets minder van. Groetjes, Anna

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.