Inspiratie

Hoe breek je 5 tradities van een bruidstaart…in stijl?!

PrestigePowder&PearlyGlamour-92

Het hoogtepunt van een bruiloftsfeest, de bruidstaart. Een bruidstaart heeft voor velen een symbolisch karakter, er zijn aan de bruidstaart veel tradities en “regels” verbonden. De “traditionele” bruidstaart is wit, heeft drie lagen in chipolata smaak en een miniatuur bruidspaar als de topper voor op de taart.

Maar… regels zijn er om gebroken te worden 😉 Lees verder voor tips hoe je de tradities van een bruidstaart in stijl breekt – en alles op jullie manier doet!

 

Bruidstaart traditie 1: Bruidspaar topper

Je hebt ze zeker gezien. Een mannetje en een vrouwtje, of twee vrouwtjes of mannetjes in traditionele bruidskleding, gemaakt voor bovenop de taart. De bruidstaart topper brengt symbolisch de betekenis van de grote dag over, een bruidspaar topper is dus een symbool van de liefde tussen jullie.

Hoe breek je deze traditie: Tegenwoordig heb je keuze tussen verschillende soorten taarttoppers, veel van ze helemaal op maat voor jullie gemaakt. “Love”, “Mr&Mrs”, jullie initialen, banners, vlaggetjes – of simpel en romantisch – bloemen. Kijk maar op Pinterest voor uren inspiratie.

topperBruidstaarten: Gebakkerij. Photo (van links naar rechts): Inge Kooiman Fotografie, Blik en Bloos Fotografie, Sanne Popijus Fotografie

 

Bruidstaart traditie 2: Invriezen top laag

Waarschijnlijk de meest populaire traditie is het invriezen van de toplaag van de bruidstaart om deze voor het eerste jubileum te eten. Het is bedoeld om geluk te brengen aan het bruidspaar en, mits ingevroren en ontdooid op de juiste manier (wat voor veel bruidsparen een uitdaging is…), kan het een bijzondere manier zijn om jullie dag nog een keer te beleven,  een jaar later.

Hoe breek je deze traditie: vraag jullie bruidstaartspecialist of jullie alvast een klein taartje kunnen bestellen voor jullie eerste jubileum, helemaal in de stijl van jullie bruidstaart en in dezelfde smaak. Lekker vers, en net zo bijzonder!

Taart invriezenBruidstaart en een jubileum taartje: Gebakkerij. Photo: Gebakkerij

 

Bruidstaart traditie 3: Witte bruidstaart

Traditioneel is een bruidstaart wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, dus moest de taart ook wit zijn. De klassieke bruidstaart is dus altijd bekleed met witte fondant (of marsepein) met eventueel decoraties in andere kleur.

Hoe breek je deze traditie: Wit is een prachtige kleur voor een bruidstaart, wij zijn bijvoorbeeld helemaal weg van wit-op-wit bruidstaarten (dus helemaal wit, zonder enige andere kleur accent). Maar hoe leuk is een “omgekeerde kleuren” bruidstaart, dus bekleed met een andere kleur fondant (munt, perzik, licht roze) met witte decoraties? Wil je het echt anders doen? Kies dan voor een bruidstaart (of enkele lagen van de bruidstaart) bekleed met een aanwezige kleur zoals zwart, rood of koningsblauw.

Wit andersBruidstaarten: Gebakkerij. Photo links: Essenza Fotografie. Photo rechts: Arv&Mayk

 

Bruidstaart traditie 4: 3 ronde lagen

Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen, traditioneel rond. Een klassieke vorm, niet te groot, niet te klein. En natuurlijk helemaal niks mee! Het is namelijk een geweldige maat voor heel veel ontwerpen.

Hoe breek je deze traditie: wil je toch “iets anders”? Denk aan een andere vorm van de lagen (vierkant, bloem, zeshoek), meerdere kleine taartjes (1-laagse taartjes zijn helemaal hot op dit moment). En als je het echt anders wilt, waarom niet een topsy-turvy, gravity defying of een 3D bruidstaart?

Rond andersBruidstaart links: Pink Cake Box. Bruidstaart rechts: Holly’s Cakes

 

Bruidstaart traditie 5: Chipolata smaak

Chipolata blijft de meest gekozen smaak voor een bruidstaart in Nederland. Het is een luchtige cake (biscuit) gevuld met room en chipolata die op smaak wordt gebracht met likeur en vruchtjes. Andere traditionele Nedrlandse smaken zijn allemaal heel luchtig, op basis van biscuit en (slag)room vulling, wat uitstekend past bij warm zomers weer.

Hoe breek je deze traditie: probeer eens klassiekers uit andere landen, zoals Amerikaanse red velvet cake, of carrot cake. Experimenteer met ingrediënten, bijvoorbeeld kokos cake, passievrucht crème, prosecco crème, salted caramel. Of maak het persoonlijk, gebruik bijvoorbeeld jullie favoriete dessert of likeur als smaak inspiratie, bijvoorbeeld tiramisu, baileys, limoncello.

red velvetRed velvet cake: Gebakkerij. Photo: Gebakkerij

 

Houdertje: Samen de bruidstaart aansnijden

Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn de gasten aan de beurt. Het ‘aansnijden’ van de taart is de ‘eerste’ gezamenlijke taak van bruid en bruidegom. Misschien daarom is het vaak een van de emotionele momenten op een trouwdag en een dankbaar moment voor de fotograaf.

We zijn helemaal fan van deze traditie. Geen idee dus hoe jullie het kunnen breken 😉

Hoe verbeter je deze traditie: Zorg ervoor dat ook jullie tafel, waarop de bruidstaart staat, mooi gestyled is. Zo wordt jullie aansnijmoment foto nog mooier. Ook een bijzondere mes en schep maken het plaatje compleet.

PrestigePowder&PearlyGlamour-92Bruidstaart: Gebakkerij. Photo: Sanne Popijus Fotografie

 

Gaan jullie de tradities volgen, of juist alle regels breken? Laat ons het weten – en waarom!

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.