Tips en trucs

Hoe bewaar je de top laag van de bruidstaart?

top laag bruidstaart

Zijn jullie van plan om de top laag van jullie bruidstaart te bewaren, bijvoorbeeld voor het 1e jubileum? Lees deze tips, met ons stappenplan moet het lukken om een jaar later nog steeds te kunnen genieten van jullie bruidstaart!

Stappenplan

Voorbereiden (nog voor de bruiloft)
Stap 1: Laat jullie trouwlocatie weten dat jullie de top laag willen bewaren.
Stap 2: Vraag iemand (ouders? ceremoniemeester? weddingplanner?) om de top laag mee te nemen naar huis en voor jullie in te vriezen. Veel bruidsparen gaan direct na de bruiloft op huwelijksreis en zijn dus niet in staat om de top laag zelf te gaan invriezen. Zorg ervoor dat de persoon die verantwoordelijk is voor het invriezen van de top laag deze tips krijgt!

Invriezen (direct na de bruiloft – max 1 dag na de bruiloft)
Stap 1: Verwijder verse bloemen, suikerbloemen of andere decoraties van de taart
Stap 2: Zet de taart in de koelkast zolang tot het glazuur (fondant of crème) hard wordt. Dat duurt meestal 2-3 uur en zorgt ervoor dat de volgende stappen makkelijker gaan.
Stap 3: Pak de taart goed in met meerdere lagen (drie is het absolute minimum) huishoudfolie. Zorg er goed voor dat de hele taart is bedekt! Zet vervolgens de taart in een luchtdichte container of een diepvries zak. Schrijf erop dat het de bruidstaart is (over een paar maanden weet je het echt niet meer…) en zet het in de vriezer.

WIST JE DAT?
Je kunt de taart ook in een taartdoos in de vriezer doen. Zorg er wel voor dat de taartdoos goed ingepakt is met meerdere lagen folie (goed inpakken met folie maakt de doos luchtdicht en helpt bij het voorkomen van een vriesbrand, uitdrogen en onaangename geurtjes in de taart).

Taart: Gebakkerij, Foto: Inge Kooiman Fotografie

Ontdooien (over een jaar…)
Stap 1: Haal de taart een dag van te voren uit de vriezer en laat de taart 24 uur ontdooien in de koelkast (met alle folie-lagen intact!).
Stap 2: Haal de taart vervolgens 2-3 uur van te voren uit de doos (of de container), verwijder alle lagen folie en laat nog een paar uur op kamertemperatuur komen voordat je de taart aansnijdt. Als jullie een taart met een vulling hebben die in de koelkast bewaard moet worden (slagroom, bavaroise etc) zet de taart dan direct al terug in de koelkast.
Stap 3: Geniet! De taart gaat waarschijnlijk aan de droge kant zijn (het is tenslotte een jaar oud…), maar als je alle stappen hebt gevolgd, gaat het nog steeds heel lekker zijn.

En als het toch niet lukt…

Willen jullie niet een jaar oude taart eten? Geen probleem! Neem contact op met jullie bruidstaartspecialist en bestel een kleine versie van jullie bruidstaart. Yum!
Hier lezen jullie meer over de nieuwe traditie van een verse taart bestellen.

Taart en foto: Gebakkerij

Bonus: Soorten cake en vulling die ingevroren kunnen worden

Sommige bruidstaarten kunnen makkelijker ingevroren worden dan andere. Het heeft te maken met de soort cake en de vulling die in de taart zit.

Cake: hoe luchtiger de cake, hoe sneller het uitdroogt. Dat betekent dat een luchtige biscuit of chiffon cake na een jaar in de vriezer meer uitdroogt dan een carrot cake of een chocolade cake.

WIST JE DAT?
De traditie van de top laag bewaren komt uit Engeland, waar ze traditioneel een rijke fruit cake (vergelijkbaar met panettone, maar veel machtiger) gebruiken als een bruidstaart. Deze soort van cake werd zelfs lekkerder na een aantal maanden bewaren!

Vulling: de beste vulling om in te vriezen is botercrème. Met andere vullingen, bijvoorbeeld cream cheese (de klassieke vulling van red velvet en carrot cake), slagroom, mascarpone room, loop je het risico dat de textuur anders wordt (vloeibaar, schiften etc). Het gaat dus minder lekker zijn. Het is ook veiliger om een vulling zonder vers fruit in te vriezen (jams en curds zijn prima), om geen risico van voedselvergiftiging te lopen.

TIP
Vertel jullie bruidstaartspecialist dat jullie de top laag willen invriezen, en vraag naar tips voor de juiste soort cake en vulling.

Taart en foto: Gebakkerij

Bonus: Beste momenten om de top laag aan te snijden
  1. tijdens een gezellige brunch op de dag na jullie huwelijksdag. Dat kan romantisch met jullie tweeën, of gezellig met goede vrienden.
  2. tijdens de eerste nacht in jullie nieuwe huis (met kaarsen, bloemen en champagne…)
  3. tijdens een gezellige avond met jullie ouders/schoonouders, om ze te bedanken
  4. een  maand of twee later met vrienden/familie die niet aanwezig konden zijn
  5. op een willekeurige moment in de eerste jaar huwelijk, als herinnering aan de fantastische huwelijksdag die je samen hebt beleefd
  6. tijdens de eerste van jullie verjaardagen na de trouwdag
  7. op de eerste Valentijnsdag na de trouwdag
  8. tijdens jullie 1e jubileum, natuurlijk…

TIP
Wacht niet langer dan 1 jaar om de top laag te eten, de taart wordt er niet lekkerder van 😉 en jullie lopen een risico van een voedselvergiftiging…

Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.